MESUT AÇIKGÖZ
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
MESUT AÇIKGÖZ
Şu kullanıcı olarak giriş yapıldı:
filler@godaddy.com
.
Elektronlar ise çekirdeğin etrafında farklı yörüngelerde dolanmaktadırlar. Çekirdeğe en yakın yörüngede dolanan elektronlar elektriksel kuvvetin çekiminden dolayı çekirdeğe sıkıca bağlıdırlar. Dış yörüngelerde dolanan elektronlar ise çekirdeğe daha zayıf bir kuvvetle bağlanmışlardır. Onun için bir atomun en dıştaki elektronlarından birisi atomu terkederek bir başka atomun dış yörüngesinde dolanmaya başlayabilir. Bu şekilde oluşan elektron transferi (aktarımı) sonucunda, bir elektronunu kaybeden atomlar "+e" net yüküne sahip olurlar ve bunlara pozitif iyon denir.
Bir atomda elektron ve proton sayısı eşitse bu atoma nötr atom, eşit değilse böyle bir atoma yüklenmiş atom (iyon) denir. Elektron kazanan atomlar "-e" net yüküne sahiptir ve bunlara da negatif iyon denir .Atomların elektron alma veya vermeleri kimyasal özelliklerine bağlıdır. Bu yük transferi bazen zayıf bir kuvvetle gerçekleşirken, bazı durumlarda da daha büyük kuvvetleCisimlektadır.
Maddeler yük transferi özeliğine göre iletken, yarı iletken ve yalıtkan olarak adlandırılırlar.
İletkenler kolay yük transferi yapabilen atomlardan oluşmuş cisimlerdir.
Yalıtkanlar normal şartlarda yük transferi yapamazlar.
Yarı iletkenler : elektrik özellikleri hem yalıtkanlara hem iletkenlere benzeyen madde grubudur.Daha çok elektronik devrelerde kullanılır.Germanyum,silisyum,selenyum
Nötr bir atom her hangi bir yolla elektron alırsa - , elektron kaybederse + yüklü olur.Bir atamun iyonlu hale gelmesi elekron fazlalığı ya da eksiklği ile gerçekleşir.
Proton alması yada kaybetmesi söz konusu değildir.Yüklü cisimler elementer yükün katları oranında yüklenirler ( Yükün kuantize olma hali )
İletkenliği maddelerin üzerindeki serbest elektronlar sağlar. Katı iletkenlerde elektronlar, sıvı iletkenlerde (elektrolitlerde) pozitif ve negatif iyonlar, gazlarda pozitif ve negatif iyonlarla elektronlar serbest yükler olup elektriği iletirler.
Bir çok kelime ve kavram, oluşturdukları etkiler cinsinden tanımlanabilir. Elektrik yükü de böyle bir kavramdır. Elektrik yükünün o kadar büyük etki ve sonuçları vardır ki hemen hemen çevremizde meydana gelen fiziksel olayların çoğu, elektrik yüklerinin etkileşimlerine dayanmaktadır. Maddenin temel yapısını oluşturan atomlar; elektron, proton ve nötron olmak üzere üç temel parçacıktan meydana gelmiştir.
Proton ve elektronun elektriksel özellikleri birbirine zıt olmasından dolayı
Protona artı (+) yüklü denilirken Elektrona eksi (-) yüklü denilmiştir. Nötron ise yüksüz denir.
Elektronlar kütlece protonların 1/2000 i kadardır.Elektron ile protonun yük miktarları birbirine eşittir.işaret olarak zıttır.
Elektronun sahip olduğu yük "-e" ile gösterilirken, protonun sahip olduğu yük "+e" ile gösterilir. Deneyler tabiatta rastlanan en küçük elektrik yükünün elektron yükü olduğunu göstermiştir. Bu bakımdan elektronun yükü birim yük olarak seçilmiş ve elemanter yük (e.y.) diye adlandırılmıştır.
Üzerinde artı ve eksi yük miktarlan eşit olan cisimlere nötr cisim denir
Proton ve nötron atomun çekirdeğinde birbirlerine çok büyük bir kuvvetle bağlanmışlardır. Zayıf kuvvetlerle bu parçacıklar birbirinden koparılamazlar. Yani çekirdekten kolaylıkla proton ve nötron çıkarılamaz veya çekirdeğe kolaylıkla proton ve nötron sokulamaz.
Yüksüz cisim, hiç yükü olmayan cisim anlamına gelmez. Cismin yüzsüz olması,( + ) ve (–) yüklerin eşit olduğu anlamındadır.
Yüklü cisimler nötr cisimleri kendilerine doğru çekerler.
Yüklü cisimlerin birbirlerine uyguladıkları kuvvet
Yük miktarları ile doğru orantılı
uzaklıklarının karesi ile ters orantılıdır.
Ebonit yüne sürtüldüğünde ebonit - , yün + yüklenir yünden ebonite elektron geçişi olur.
Cam çubuk ; ipeğe sürtüldüğünde ipek kumaş - , cam çubuk + yüklenir cam çubuktan ipek kumaşa elektron geçişi olur.
1
2
3
4
Yükleri zıt işaretli olan iki kürenin dokunma sonrası olası yükleri şekildeki gibidir.
Herhangi bir iletken cisim , iletken bir kablo ile toprağa bağlanırsa oluşabilecek yük fazlalıkları güvenlik nedeni ile toprağa atılır ya da topraktan yük çekilerek nötrleme yapılır.Yüklü cisim pozitif yüklü ise topraktan elektron gelerek ,yüklü cisim negatif yüke sahipse elektron toprağa akarak cisim nötür hale gelir .Bu olayda cisimle çok büyü küre olan Dünya arasında gerçekleşen yük paylaşımı
Yerküre bitmek tükenmek bilmeye bir elektron kaynağıdır.
Etkiyle yükleme işini topraklama yoluyla yapmak mümkündür.şekilde görüldüğü gibi toprakla bağlantısı olmayan nötrr bir cismin yanına yüklü bir cisim yaklaştırırsak nötr iletkende yük kutuplanması oluşur.Kutuplanmadan sonra uzak kısım toprağa bağlanırsa ve küre tutullurken toprak bağlantısı kesilirse nötr olan cismi yüklemiş oluruz.
Topuz + yüklenir , yapraklar - yüklenir.yapraklar açılır.
Yapraklar ise
Nötr bir elektroskoba yüklü cisim dokundurulursa mevcut toplam yükü kapasiteleri oranında paylaşırlar.
sonuç olarak yüksüz elektroskop dokunan cisimle ayn cins yüklenerek yaparaklarını açacaktır.
Coloumb yasası : Noktasal yükler arasındaki elektriksel kuvvet ; cisimlerin yükleri ile doğru , cisimlerin merkezleri arasındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.
Birden fazla yükün elektrik etkisi altındaki cisim için ,cisim üzerindeki kuvvetler gösterilir ve vektör kuralları ile istenen cisim üzerindeki bileşke kuvvet bulunur .
Örnekte +2C luk Cisime +4C ve -1C luk yüklerin uyguladığı kuvvetler gösterilmiştir.
Elektriksel Coulomb kuvvetini genel çekim kuvvetinden ayıran iki önemli nokta vardır. Bunlardan birincisi; genel çekimin sadece çekici özelliği mevcut iken, elektriksel kuvvet, hem çekici hem de itici olabilir. ikinci önemli fark ise atomik ve moleküler seviyede elektriksel kuvvet genel çekime göre çok daha etkilidir. iki elektronun birbirlerine uyguladıkları elektriksel itme kuvveti ile genel çekim kuvveti karşılaştırılırsa, elektriksel kuvvetin 1042 defa daha büyük olduğu anlaşılır.
Elektriksel kuvvetin bu kadar büyük olmasına rağmen kainatta yıldızlar ve galaksiler arasında etkin kuvvet genel çekimdir. Bunun sebebi cisimlerin genelde yaklaşık olarak nötr olmalarıdır. Kendi vücudumuzdan sadece 1 gram elektronu 1 metre uzağımızdaki bir arkadaşımıza versek aramızda oluşacak çekim kuvveti 1025 N mertebesindedir.
İnsan vücudunda 1026 den daha fazla proton ve bir o kadar da elektron vardır. Bir an için arkadaşınızın vücudundaki tüm elektronları alabilmenizin mümkün olduğunu düşünelim. Bütün elektronların toplam kütlesi 20 g dır. Bu durumda siz ve arkadaşınız oldukça büyük bir yüke sahip olurdunuz. Arkadaşınızla aranızda 10 m uzaklık varken birbirinize uyguladığınız kuvvet, Güneş'in Dünya'ya uyguladığı kuvvetin 6492 katına eşittir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.